Timpul nostru nefericit, în schimbare rapidă impune cerințe speciale pentru puterea interioară a unei persoane. Iar acest lucru este de înțeles, deoarece de curând a fost pusă din ce în ce mai mult problema inconsecvenței dintre capacitățile psihicului uman și ritmul vieții, încărcarea informației și nivelul ridicat de stres al mediului social. În special, în țara noastră unul dintre cei mai stresanți factori poate fi numit factorul instabilității - economică, politică, de valoare.

Mai mult decât atât, nivelul culturii psihologice a populației din România este atât de scăzut încât, uneori, nu numai că nu știm că avem nevoie de ajutor psihologic, dar nu știm despre existența propriilor probleme, atribuindu-le mediului extern: "Nu am nicio criză - este o criză în țară".

În psihologia modernă, noțiunile de "consiliere psihologică" și "corecție psihologică" nu sunt clar definite. Prin urmare, le clarificăm conținutul.

Consilierea psihologică este definită ca un anumit repertoriu de influențe, ca rezultat al schimbărilor constructive care apar la client, adică noi experiențe, calități, strategii de viață. Criteriul pentru schimbarea constructivă poate fi considerat o creștere a satisfacției integrale a clientului cu viața sa, care are loc fără a reduce satisfacția celorlalți. Termenul de consiliere este uneori folosit interschimbabil cu termenul de psihoterapie.

Granița dintre psihoterapie și consiliere psihologică este greu de trasat și diferențele dintre ele sunt cantitativ-calitative. Un psihoterapeut petrece de obicei mai mult timp lucrand cu un client si se ocupa cu tulburari mai severe decat un consilier. Termenul "psihoterapie" este mai medical decât cel consiliere.

Consilierea psihologică implică lucrul la cererea clientului sau, cel puțin, cu consimțământul lui și bazându-se pe conștiența lui. Dar acest lucru devine posibil numai din adolescență.

Consultantul psihologic, care lucrează cu clienți adulți, este necesar să acorde o importanță deosebită creșterii responsabilității personale pentru cursul propriei vieți. Prin urmare, baza oricărei activități cu un client este nevoia de a-i oferi o alegere - cum să simtă, să gândească, să acționeze. Este, de asemenea, necesar să-l învețe pe client să se ajute după terminarea consilierii.

Crizele de vârstă ale adulților de astăzi sunt bine studiate în psihologie. Cu toate acestea, în viața obișnuită, informațiile despre ele sunt practic absente. Mass-media, uneori, menționează criza de la mijlocul vieții, dar restul oamenilor sunt uitați. Prin urmare, simptomele crizei sunt interpretate vag, dar nu sunt legate de criza de vârstă. De exemplu, oamenii se pot plânge de oboseală emoțională, nemulțumire față de copii, soț, muncă. Prin urmare, psihologul încearcă să înțeleagă problemele solicitate de clienți, nu întotdeauna observând că multe dintre problemele clienților lor se extrag dintr-o viață agravată. Este necesar să se înțeleagă bine specificul fiecărei crize de vârstă pentru a "auzi" subiectul în reclamația clientului, dacă există într-adevăr, și apoi aranja un sprijin adecvat.

În primul rând, trebuie definită conceptul de "criză a vârstei" și rolul ei în viața unei persoane (adică, criza de reglementare care apare în mod inevitabil în cursul vieții majorității oamenilor)

Într-adevăr, în perioadele de criză, o persoană exercită o activitate spirituală importantă: dezvăluie contradicții între cine este cu adevărat și cine ar dori să fie, ce are și ce dorește să aibă. În aceste perioade, el începe să-și dea seama că a supraestimat câteva momente din viața sa și a subestimat pe alții. El își dă seama că nu-și arată abilitățile, nu-și dă seama de idealuri. În acest caz, s-ar putea să existe un sentiment vag că ceva nu este în regulă cu el. Și numai atunci când o persoană începe să înțeleagă că are nevoie să schimbe ceva nu în mediul social, ci în el însuși, abia atunci începe să construiască o nouă viață pe o bază reală. Deci, este procesul de dezvoltare.

O criză este o ciocnire a două realități: realitatea mentală a unei persoane cu sistemul său de vedere asupra lumii, modele de comportament, etc. și acea parte a realității obiective care contrazice experiența sa anterioară. Această realitate a fost deja percepută de om, dar nu transformată, iar transformarea ei este dificilă sau imposibilă, deoarece aceasta necesită mecanisme diferite calitative care nu sunt disponibile în prezent.

Tipuri de evaluari

Ce obținem contactând un psiholog? În primul rând, ajutor, atenție, sprijin și abilitatea de a vorbi despre toate problemele lor, fără a ascunde nimic, fără a fi timizi și vom fi și auziți. Etica profesională nu va permite unui psiholog consultant să spună unei terțe părți problema dvs., toate informațiile primite de la un client sunt strict confidențiale. Expertul vă ajută în situații dificile de viață, când o persoană se confruntă cu experiențe emoționale, conflicte în familie sau cu copiii, dificultăți la locul de muncă și multe altele. Cel mai adesea, un psiholog este abordat în următoarele cazuri:

  • Depresie prelungită, stres;
  • Conflictele la locul de muncă / familie;
  • Sentimente de singurătate și neînțelegere;
  • Adaptarea în societate;
  • Atacuri de panică, fobii, temeri;
  • Trădare, divorț, dependență de dragoste;
  • Pierderi dure, dureroase;
  • Stima de sine scăzută, îndoială de sine;
  • Cunoașterea de sine, căutarea sensului vieții, crizele de vârstă;
  • Relațiile copil-părinte și multe altele.

Consultarea psihologică nu este o manifestare a slăbiciunii dvs. și, cu atât mai mult, nu înseamnă că nu știți cum să vă rezolvați problemele. Consultanța individuală de specialitate este o oportunitate bună, modernă de a vă îngriji pe sine. O persoană inteligentă, educată nu vindecă răni complexe în sine, nu efectuează operații pe sine, ci folosește serviciile unui medic sau chirurg experimentat. De asemenea, este indicat în legătură cu rănile mintale să contactați un psiholog care, ca nimeni altcineva, ne poate înțelege eficient pentru a ne ajuta, stabilind, în primul rând cu ajutorul evaluării psihodiagnostice disconfortul sistemului afectiv-emoțional.

Emotii, stari, ganduri, comportamente

Reactii si atitudini ale starii de anxietate de moment

Perceptia situatiei de moment

Reactii tipice in situatii de evaluare sociala, pericol fizic, posturi noi sau de rutina zilnica

Reactii tipice in situatii de separare

Trairi, opinii si comportamente statuate in ultimii ani

Simptome relevante din punct de vedere clinic pentru dezvoltarea si mentinerea unor tulburari de comportament alimentar

Vorbind cu o persoană, vindecătorul sufletelor nu uită de potențialul individului, de resursele vitale care pot fi închise datorită stării clientului. El va depune toate eforturile pentru a returna rezervele ascunse de forță și potențialul persoanei, a o ajuta să accepte și să se înțeleagă, să o conducă la o soluție independentă a situației, folosind cunoștințe profesionale și tehnici speciale.

Dacă sunteți încurcați, gândurile vă înconjoară, nu înțelegeți cum să acționați, v-ați pierdut indicatorul de viață sau aveți nevoie de sprijin psihologic, aveți posibilitatea să primiți această asistență, psihologul ajutându-vă să vă recâștigați încrederea în puterea proprie.

Cine are nevoie de consiliere psihologică?

Această asistență este necesară pentru persoanele care:

- au un traumatism psihologic, au suferit violențe fizice sau morale;

- se confruntă cu dificultăți în sfera profesională (își pierd locul de muncă, lucrează în condiții extenuante, se confruntă cu colegii, cu capul);

- nu este mulțumit de viața de familie;

- femeile aflate în starea de sarcină sau în perioada postpartum;

- persoanele cu boli cronice etc.

Decizia de a recurge la ajutorul profesionist al unui psiholog vă arată puterea interioară și convingerea că totul din viață este flexibil și va funcționa în cel mai bun mod pentru dumneavoastră.

Predispozitie catre instalarea depresiei

Credinte care determina reactii emotionale

Prezenta emotii negative (deprimare, tristete, etc)

Capacitatea de control a propriei vieti

Trasaturi de personalitate predominante ( extraversie, stabilitate emotionala, amabilitate, constiinciozitate, autonomie )

Caracteristici temperamentale

Capacitatea de abordare a evenimentelor

Capacitatea de autoapreciere, stima si increderea in sine

Convingeri generale dezadaptative

Identificare strategii de abordare a situatiilor

Reactii comportamentale la situatii stresante