Dezvoltarea personală, creșterea și dezvoltarea personalității este cel mai general concept care descrie toate schimbările pozitive ale personalității ca urmare a proceselor interne și a influențelor externe. Acesta este tot ceea ce personalitatea desfășoară în sine cu vârsta, care se formează sub influența exteriorului, care se dezvoltă în activități comune cu ceilalți și se dezvoltă în sine .

Nu este întotdeauna clar ce s-a întâmplat cu persoana - fie că a fost o creștere reală, a fost această dezvoltare, transformare sau formare, dar în unele cazuri se poate spune: dezvoltarea personală a avut loc. Acest lucru înseamnă că nucleul a fost întărit și că potențialul individului a crescut, abilitatea persoanei de a trăi mai bogat pe plan intern și de a-și gestiona mai bine viața.

Principalele caracteristici ale dezvoltării personale sunt etapele, concentrarea, activitatea, nivelurile și amploarea acesteia.

Etape. Unul dintre cele mai importante rezultate ale dezvoltării personale este socializarea.

Orientare. Există o orientare a persoanei și există o orientare a dezvoltării personale: acestea sunt lucruri diferite. Concentrarea creșterii personale este direcția dezvoltării umane, în conformitate cu înclinațiile sale naturale.

Activitate. Creșterea și dezvoltarea personală are nu numai direcția proprie, ci și propria energie, este mai mult sau mai puțin activitate. Spre deosebire de personalitatea naturală, a cărei dezvoltare se bazează pe o creștere pasivă personală, dezvoltarea personalității în dezvoltare practică este o creștere personală activă. În creșterea personală pasivă (naturală), cultura intelectuală și psihologică cresc natural, la fel ca și corpul uman. Într-o creștere personală activă (productivă), o persoană are un plan, o intenție este formată, multe obiective stabilite - după care persoana se auto-îmbunătățește sau merge la ore și cursuri de formare, dezvoltând abilitățile de care are nevoie. Creșterea personală activă este o formă de tranziție a procesului de dezvoltare personală, deoarece combină direcția naturală care provine din interiorul unei persoane și folosirea mijloacelor externe de către o persoană pentru dezvoltarea sa.

Nivelul dezvoltării personale.

Indicatorul principal al nivelului dezvoltării personale este dezvoltarea poziției autorului, capacitatea unei persoane de a-și determina propria viață, de a trăi independent și de a fi mai puternică decât împrejurările. Determinante sunt puterea nucleelor individuale și dezvoltarea periferiei individului. Indicatori specifici ai nivelului dezvoltării personale - dezvoltarea inteligenței, proprietatea emotiilor și capacitatea de a se controla, dezvoltarea inițiativei și a responsabilității, nivelul culturii, creșterea motivelor și multe altele.

Scară. Creșterea personală are scări diferite: poate fi o îmbunătățire în cadrul normei de personalitate și poate fi o cale de ieșire din ea. Omul a fost bolnav, și-a revenit treptat și a revenit la normal. Într-o metaforă psihologică, aceasta nu este o creștere personală, ci o recuperare, o psihoterapie de succes. O persoană sănătoasă sa dus la fitness și a îndepărtat burta: în metaforă, aceasta este o creștere personală, dar în interiorul normei. Individul este printre cei mai buni, dar încă nu este atlet. Dacă o persoană a intrat în sport și a devenit semnificativ diferită în ceea ce privește performanța, a devenit diferită de majoritate, în metaforă aceasta este o creștere personală, care se ridică deasupra normei.

Interese ocupationale (preferinte pentru anumite domenii de activitate)

Convingeri de baza in ceea ce priveste activitatile si relatiile cotidiene